Gatlinburg hotel deals
# of guests

Nights


Ultimate Smokies Trivia Quiz

1. At 6,643 feet, what is the highest point in the Great Smoky Mountains?
A) Clingmans Dome
B) Mount Guyout
C) Mount Le Conte

2. The Smoky Mountains are within a day’s drive of one-third, one-half or two-thirds of the population of the United States?
A) one-third
B) one half
C) two-thirds

3. What is the closest major airport to Gatlinburg?
A) Nashville International Airport
B) McGhee Tyson Airport ( Knoxville)
C) Memphis International Airport

4. What name did the Cherokees give to the Smoky Mountains?
A) “Land of the Blue Mist”
B) “Land of the Green Hills ”
C) “Land O’ Lakes”

5. What is Tennessee’s most-visited theme park?
A) Ober Gatlinburg
B) Dollywood
C) Cooter’s Place

6. As the largest national park East of the Rockies, the Great Smoky Mountains National Park draws how many visitors annually?
A) 3 million
B) 10 million
C) 15 million

7. What famous hiking trail winds through the Great Smoky Mountains National Park?

A) Appalachian Trail
B) Great Smoky Mountains Trail
C) Gatlinburg Heights Trail

8. What year was the Great Smoky Mountains National Park established?
A) 1934
B) 1954
C) 1984

9. How much does it cost to enter the Great Smoky Mountains National Park?

A) Nothing
B) $5 per person
C) $10 per person

10. What is the most visited area of the Great Smoky Mountains National Park?
A) Cades Cove
B) Clingmans Dome
C) Cataloochee Valley

11. Which U.S. president dedicated the Great Smoky Mountains National Park in 1940?

A) Herbert Hoover
B) Franklin D. Roosevelt
C) Bill Clinton

12. What year did Dollywood open its doors?
A) 1976
B) 1986
C) 1996

13. Dollywood draws how many visitors annually?
A) 2.5 million
B) 25 million
C) 250 million

14. What is the name of the 60,000-square-foot water park at Westgate Smoky Mountain Resort?
A) Wet ‘n Wild Water Park
B) Wild Waters Water Park
C) Wild Bear Falls Water Park

15. Most of the live entertainment venues in the Smoky Mountains can be found in which town?

A) Gatlinburg
B) Pigeon Forge
C) Sevierville

16. What unique Galtinburg museum is owned by Ben Jones, who played “Cooter” on “Dukes of Hazzard”?
A) Cooter’s Garage
B) Boar’s Nest
C) Cooter’s Place

17. What is the name of the steel roller coaster at Dollywood?

A) Mystery Mine
B) Blazing Fury
C) Mountain Slidewinder

18. Name the 24-hour casino that lies within the North Carolina side of the Smoky Mountains.
A) Foxwoods Resort Casino
B) Harrah’s Cherokee Casino
C) Terrible’s Hotel & Casino

19. Which Gatlinburg attraction is billed as “Gatlinburg’s No. 1 Scenic Overlook”?
A) Gatlinburg Sky Lift
B) Gatlinburg Space Needle
C) Amazing Mirror Maze

20. Which Tennessee town is home to both the Little River Railroad Museum and Tuckaleechee Caverns?
A) Locust Ridge
B) Townsend
C) Lookout Mountain

21. What is the only ski resort located in Gatlinburg?
A) Ski Smokies
B) Ober Gatlinburg
C) Under Gatlinburg

22. Which Gatlinburg attraction boasts the world’s longest underwater aquarium on a 340-foot glide path?
A) Ripley’s Aquarium of the Smokies
B) SeaWorld Gatlinburg
C) Mysterious Mansion of Gatlinburg

23. The Great Smoky Arts & Crafts Community, the largest organization of independent artisans in the country, was founded in what year?
A) 1937
B) 1957
C) 2007

24. Which Gatlinburg attraction is home to the Drag-u-la from “The Munsters”?
A) Smoky Mountain Car Museum
B) Floyd Garrett’s Muscle Car Museum
C) Star Cars Museum

25. Which former Pigeon Forge museum once housed the “Death Car” (a 1974 Corvette) of legendary “Walking Tall” sheriff, Buford Pusser?
A) Cooter’s Place
B) Carbo’s Smoky Mountain Police Museum
C) Star Cars Museum

26. Which Pigeon Forge attraction features a vertical wind tunnel that generates winds up to 115 miles per hour?
A) Flyaway Indoor Skydiving
B) Tennessee Museum of Aviation
C) Gatlinburg Sky Lift

27. Which Pigeon Forge historic site was built in 1830 and appears on the National Register of Historic Places?
A) Dollywood
B) The Old Mill
C) Parrot Mountain

28. The Smoky Mountains are home to which Class AA minor league baseball team?
A) Tennessee Titans
B) Tennessee Smokies
C) Tennessee Locusts

29. The Gatlinburg-Pigeon Forge Airport is located in which city?
A) Gatlinburg
B) Pigeon Forge
C) Sevierville

30. What was Gatlinburg’s original name?

A) Bucksnort
B) Locust Ridge
C) White Oak Flats

31. What is unique about the rustic LeConte Lodge on Mount LeConte?

A) Largest water park in Smokies
B) No electricity or running water
C) Jacuzzi in every room

32. Which Gatlinburg attraction is billed as “ America’s No. 1 religious attraction”?

A) Elvis Museum
B) Christus Gardens
C) Cooter’s Place

33. The Sevier County Courthouse boasts a statue of which country music legend on its front lawn?
A) Louise Mandrell
B) Elwood Smooch
C) Dolly Parton

34. Which Pigeon Forge museum features the world’s largest collection of over 50 life-sized dinosaurs?

A) Dinosaur Walk Museum
B) Pigeon Forge Gem Mine
C) Rainforest Adventures

35. Dollywood is home to which hall of fame and museum?
A) Star Cars Hall of Fame & Museum
B) Southern Gospel Music Hall of Fame & Museum
C) Dukes of Hazzard Hall of Fame & Museum

36. Which Sevierville attraction is billed as “The World’s Largest Knife Showplace”?
A) Smoky Mountain Knife Works
B) Smoky Mountain One Stop Knife Shop
C) Smoky Mountain Blades

37. What is the tallest dam in the Eastern United States?
A) Hoover Dam
B) Grand Coulee Dam
C) Fontana Dam

38. Which Tennessee town is known as the “Peaceful Side of the Smokies”?

A) Townsend
B) Maryville
C) Alcoa

39. The Qualla Boundary is home to approximately how many members of the Eastern Band of Cherokee Indians?

A) 130
B) 1,300
C) 13,000

40.
Which Sevierville museum is located in a 50,000-square-foot hangar at the Gatlinburg-Pigeon Forge Airport?
A) Gatlinburg Space Needle
B) Tennessee Museum of Aviation
C) Flyaway Indoor Skydiving

41. Name the third-oldest outdoor drama in the United States that is performed at the Mountainside Theater in Cherokee.
A) Unto These Hills
B) The Lost Colony
C) Horn in the West

42. Which 33-mile road runs through the Great Smoky Mountains National Park from Gatlinburg to Cherokee?
A) Clingmans Dome Road
B) Newfound Gap Road
C) International Drive

43. What is the name of the water park operated by Dollywood?
A) Wild Bear Falls Water Park
B) Splash Country Water Adventure Park
C) Water Mania Water Park

44. Which Tennessee town is billed as “Your Hometown in the Smokies”?
A) Gatlinburg
B) Pigeon Forge
C) Sevierville

45.
What Cherokee museum features a 20-foot woodcarved statue of Sequoyah on its front lawn?
A) Museum of the Cherokee Indian
B) Cherokee Heritage Museum & Gallery
C) Oconaluftee Indian Village

46. Which Cherokee attraction boasts a re-creation of an 18th-century Cherokee Indian village?

A) Museum of the Cherokee Indian
B) Oconaluftee Indian Village
C) Cherokee Heritage Museum & Gallery

47. Name the Sevierville cave that has been open to the public for tours since 1967?
A) Mammoth Cave
B) Lost Creek Cave
C) Forbidden Caverns

48.
Where is Santa’s Land Fun Park & Zoo located?
A) Cherokee
B) Gatlinburg
C) Pigeon Forge

49. Which historic site lies adjacent to the Oconaluftee Visitor Center in the Great Smoky Mountains National Park?
A) Old Homestead Museum
B) Mountain Farm Museum
C) Old Mill Museum

50. What is the 6-mile scenic drive that ends at the mouth of a tunnel in the Great Smoky Mountains National Park called?
A) Road to Nowhere
B) Dead-End Tunnel Road
C) Road to Perdition

51. Which Pigeon Forge dinner show features ostrich races and a “Stampede of the Buffaloes”?
A) Black Bear Jamboree
B) Dolly Parton’s Dixie Stampede
C) King Henry’s Feast

52. What is the name of the visitor center at the entrance to the Great Smoky Mountains National Park from the Gatlinburg side?
A) Oconaluftee Visitor Center
B) Newfound Gap Visitor Center
C) Sugarlands Visitor Center

53.
What is the name of the visitor center at the entrance to the Great Smoky Mountains National Park from the Cherokee side?
A) Oconaluftee Visitor Center
B) Newfound Gap Visitor Center
C) Sugarlands Visitor Center

54. The Louise Mandrell Theater in Pigeon Forge has been replaced by what faith-based theatrical production?
A) Miracle Theater
B)Fixin’ 2 Rain
C) Fiddlers Feast

55. How many miles of hiking trails lie within the Great Smoky Mountains National Park?
A) 250
B) 650
C) 850

56.
Name North Carolina’s first ski area, which was opened in 1962.
A) Beech Mountain Ski Area
B) Cataloochee Ski Area
C) Sugar Mountain Ski Area

57. The Appalachian Trail, which winds through the Great Smoky Mountains National Park, begins and ends within what two states?
A) North Carolina, Tennessee
B) Georgia, Maine
C) South Carolina, New York

58. Which Gatlinburg attraction boasts one of the largest Aerial Tramways in the United States?
A) Ober Gatlinburg
B) Gatlinburg Sky Lift
C) Earthquake – The Ride

59. Which is the most popular river for whitewater rafting in the Gatlinburg area?
A) Nantahala River
B) Chattooga River
C) Pigeon River

60. What is the Smoky Mountain region’s premier annual event?
A) Smoky MountainWinterFest
B) Dollywood’s Festival of the Nations
C) Dukes of Hazzard Fest

61. How much does a marriage license cost in Sevier County for non-Tennessee residents?
A) $3.85
B) $38.50
C) $138.50

62. Where does the annual Festival of Nations take place each spring?
A) Gatlinburg Convention Center
B) Dollywood
C) Great Smoky Arts & Crafts Community

63. The Fourth of July Midnight Parade takes place in which Smokies town?
A) Gatlinburg
B) Pigeon Forge
C) Sevierville

64. Which Cherokee facility displays the work of more than 300 Cherokee craftspeople?
A) Qualla Arts & Crafts Mutual
B)Cherokee Heritage Museum & Gallery
C) Museum of the Cherokee Indian

65. How much does it cost to ride the Pigeon Forge Trolley?
A) 25 cents
B) 50 cents
C) 1 dollar

66. Which Pigeon Forge attraction boasts Fire Tower Falls – 70-foot-tall, twin free-fall speed slides?
A) Wet ‘n Wild Pigeon Forge
B) Dollywood’s Splash Country Water Adventure Park
C) Wild Bear Falls Water Park

67. How many miles of the Appalachian Trail wind through the Great Smoky Mountains National Park?
A) 20
B) 50
C) 70

68.
The now-defunct Fixin’ 2 Rain show was a Broadway-style musical in Pigeon Forge based on which Biblical story?
A) David and Goliath
B) Noah and the Ark
C) Jonah and the Whale

69. Which live show in Sevierville features a professional acrobatic troupe?
A) Fixin’ 2 Rain
B) Sweet Fanny Adams Theatre
C) Great China Circus

70.
An estimated 1,800 bears of which type live within the boundaries of the Great Smoky Mountains National Park?
A) black bear
B) grizzly bear
C) brown bear

71. The Great Smoky Mountains National Park encompasses how many acres?
A) 5,200
B) 52,000
C) 520,000

72.
The Boogerman Loop hiking trail is located within what scenic valley of the Great Smoky Mountains National Park?
A) Cataloochee Valley
B) Maggie Valley
C) Little Valley

73. What is a more common name for U.S. 441, which runs through Sevierville, Pigeon Forge and Gatlinburg?
A) Parkway
B) Freeway
C) Highway

74. With approximately 10,000 residents, which town has the largest population: Gatlinburg, Pigeon Forge or Sevierville?
A) Gatlinburg
B) Pigeon Forge
C) Sevierville

75.
The Gatlinburg Municipal Golf Course lies within what town?
A) Gatlinburg
B) Pigeon Forge
C) Sevierville

76. What is Dollywood’s season?
A) Year Round
B) Late March-Late December
C) Late December – Late March

77. Which renowned gallery that lies along the Parkway in Gatlinburg was purchased by the Southern Highlands Craft Guild in 1993?
A) Arrowcraft
B) Bearcraft
C) Mountaincraft

78. Which attraction in the Great Smoky Mountains has been recognized as an International Biosphere Reserve?
A) Cherokee Bear Zoo
B) Christus Gardens
C) Great Smoky Mountains National Park

79.
Known as “The Wedding Capital of the South,” the Smoky Mountains host approximately how many weddings annually?
A) 210,000
B) 21,000
C) 2,100

80. What is unique about the Hard Rock Café in Gatlinburg?
A) Only accessible by hiking trail
B) Wedding chapel on premises
C) No rock ‘n’ roll memorabilia

ANSWERS

1. A
2. C
3. B
4. A
5. B
6. B
7. A
8. A
9. A
10. A
11. B
12. B
13. A
14. C
15. B
16. C
17. A
18. B
19. A
20. B
21. B
22. A
23. A
24. C
25. B
26. A
27. B
28. B
29. C
30. C
31. B
32. B
33. C
34. A
35. B
36. A
37. C
38. A
39. C
40. B
41. A
42. B
43. B
44. C
45. A
46. B
47. C
48. A
49. B
50. A
51. B
52. C
53. A
54. A
55. C
56. B
57. B
58. A
59. C
60. A
61. B
62. B
63. A
64. A
65. B
66. B
67. C
68. B
69. C
70. A
71. C
72. A
73. A
74. C
75. B
76. B
77. A
78. C
79. B
80. B